A Ford F-150 és a drónok

2016. 01. 08.
A Ford és a DJI egy olyan világot képzelt el, amelyben a földi járművek és a drónok sokkal hatékonyabban működnek együtt. Legújabb programjuk célja egy olyan szoftver elkészítése, ami pontosan ezt teszi lehetővé.

A professzionális drónrendszereket és szoftvereket világszínvonalon gyártó DJI és a Ford arra kérte fel a fejlesztőket, hogy vegyenek részt a DJI Fejlesztői Versenyen, és hozzanak létre egy kommunikációs rendszert a Ford SYNC® AppLink vagy OpenXC szoftvere segítségével. A cél egy olyan megfigyelő rendszer létrehozása az ENSZ Fejlesztési Programja számára, amellyel a szervezet azokat a sürgősségi zónának számító területeket is ellenőrizheti, ahová még a legmodernebb járműveivel sem tud eljutni.

A technológia segítségével az ENSZ készenléti munkatársai egy földrengés vagy cunami esetén gyorsan bevethetik a drónokat a legsúlyosabban érintett területek felmérésére – s mindezt egy F-150-es pickup vezetőüléséből is megtehetik.

”A Ford minden üzletágában nagy hangsúlyt helyez az innovációra, hogy javítsunk az emberek életminőségén,” mondta el Ken Washington, a Ford kutatásért és fejlett mérnöki megoldásokért felelős alelnöke. ”A DJI és az ENSZ szervezetével együtt olyan kommunikációs rendszert szeretnénk kialakítani a drónok és a földi járművek között, amely óriási segítséget jelenthetne az emberek számára.”

A versenyre jelentkezők a http://developer.dji.com/challenge2016 honlapon találhatnak bővebb információkat. A megmérettetés győztese 100.000 dollárral lesz gazdagabb.

A mobilitással kapcsolatos kihívás a Ford Intelligens Mobilitás program része, melynek célja új szintre emelni a vállalatot az összeköttetés, a mobilitás, az önjáró autók, a felhasználói élmény és az adatelemzés terén.

A Ford F-150 lesz a drón bázisállomása

A fejlesztőket egy olyan szoftver létrehozásával bízzák meg, amely lehetőséget teremt egy F-150-es és egy drón valós idejű kommunikációjára. Ideális esetben a következőképpen működne az ENSZ gyorsan bevethető megfigyelő rendszere:

Katasztrófa esetén a készenléti egységek munkatársai beülnek egy F-150-esbe, és a lehető legmélyebbre hatolnak be a cunami vagy földrengés által sújtott zónába.

Az autó vezetője a Ford SYNC® 3 érintőképernyője segítségével könnyedén beazonosítja a célterületet, és a Ford SYNC AppLink alkalmazásán keresztül odaküld egy drónt. A drón egy repülési útvonalat követve a zóna fölé repül, videóra rögzíti az ottani állapotokat, és térképet készít a túlélőkről, az őket ábrázoló fotókkal együtt.

Az F-150 a sofőr okostelefonján keresztül valós idejű kapcsolatot teremt a drónnal és a számítástechnikai felhővel, így a járművek adatai megoszthatóvá válnak. Az információkat folyamatosan küldik a drónnak, a sofőr így új területek felé veheti az irányt, a drón pedig végig követi, és végül a platón landol.

A fejlesztők a SYNC AppLink vagy az OpenXC platformon keresztül felhasználhatnák a járművek adatait, hogy egy zökkenőmentesen működő kommunikációs rendszert alakítsanak ki a drón és a földi jármű között.

A versenynek ugyan konkrét célja van, a szoftvert azonban később a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, az építőipar, a hídkarbantartás, a mentőszolgálatok és számtalan más terület is felhasználhatja, ahol a munkavégzés különböző fizikai akadályba ütközhet.

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Alföld Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Alföld Autóház Kft.