Új csúcs-dizájner a Fordnál

2014. 06. 03.
Július 1-től a 24 éves dizájneri és vezetői tapasztalattal rendelkező Joel Piaskowski lesz a Ford Európa formatervezési igazgatója: Piaskowski Martin Smith-t váltja le, aki 10 éven át vezette a Ford Európa formatervezői csapatát. Smith azt tervezi, hogy az év végén nyugdíjba vonul, addig pedig a Ford jövőbeli dizájn-irányzatait kutató globális projektet irányítja. A Ford Európa Smith vezetése alatt fejlesztette ki a nagy hatású „kinetikus dizájn” formanyelvét. Smith olyan sikeres modellek munkálatait felügyelte, mint a Focus, a Fiesta, a Kuga, az S-MAX és a Mondeo – nem beszélve a káprázatos Iosis és Evos tanulmányautókról. Piaskowski – aki jelenleg a Stratégiai Tanulmányok részlegét vezeti – 2010-ben lépett be a vállalathoz az amerikai modellek külső formatervezéséért felelős igazgatóként; csapatával számos népszerű modellt alkottak, többek közt a nemrégiben bemutatott, vadonatúj Ford Mustangot és a Ford F-150 pickupot.


A Ford  július 1-től a 24 éves nemzetközi autóipari dizájneri és vezetői tapasztalattal rendelkező Joel Piaskowskit nevezte ki a Ford Európa új formatervezési igazgatójának. A 45 éves Piaskowski a 64 esztendős Martin Smith helyére kerül, aki 10 éven át vezette a Ford Európa díjnyertes formatervezői csapatát. Smith az év végén nyugdíjba vonul, addig pedig a Ford jövőbeli dizájn-irányzatait kutató globális projektet irányítja Moray Callummal, a Ford Motor Company formatervezési alelnökével.

„Martin útmutatása és a dizájn iránti szenvedélye nemcsak a Ford Európa termékkínálatát töltötte fel új lendülettel, hanem a Ford modellek globális formavilágát is meghatározta.” - fogalmaz Raj Nair, a Ford csoport globális termékfejlesztésért felelős alelnöke. „Új beosztásában Martin továbbra is élvonalbeli dizájn-csapatunkat segíti, hogy olyan autókat tervezzenek, amelyek a jövőben is a Ford értékeit képviselik, még inkább kiemelkedve az autóipar mezőnyéből.”

A korábban a General Motors Europe-nál dolgozó Smith 2004-ben csatlakozott a Fordhoz, és az ő irányítása alatt alakult ki a Ford Európa autóinak új formanyelve, ami „kinetikus dizájnként” vált közismertté; a jellegzetes formavilág látványos, drámai vonalakkal tükrözte a „mozgásban lévő energiát”.

A kinetikus dizájn erősen meghatározta a Ford modellek külső-belső megjelenését, és olyan autók megalkotásához vezetett, mint az első generációs S-MAX és Kuga, a negyedik generációs Ford Mondeo vagy a második generációs C-MAX – nem beszélve a világszerte kapható, legújabb Focusról és Fiestáról. Smith irányításával számos fontos Ford-tanulmány is született, köztük az Iosis, az Iosis X, az Iosis MAX, a Verve, az Evos és a legújabb S-MAX Concept. Smith utódja, Joel Piaskowski jelenleg a Stratégiai Tanulmányok részlegét vezeti az USA-ban. Az ő feladata lesz minden európai tanulmányautó és sorozatgyártású modell formatervezési munkájának irányítása, valamint a Ford globális dizájn-kezdeményezéseinek támogatása. Piaskowski két felettese Moray Callum és Joe Bakaj, a Ford Európa termékfejlesztési alelnöke lesz.

„Szerencsések vagyunk, hogy európai csapatunkhoz egy Joel-kaliberű ember csatlakozik, hiszen így továbbra is megőrizhetjük pozíciónkat a dizájn élvonalában, és új magasságok felé törhetünk.” – teszi hozzá Stephen Odell, a Ford Európa, Közel-Kelet és Afrika ügyvezető alelnöke.

A Michiganben született Piaskowski 1990-ben szerzett diplomát Detroitban a Kreatív Tudományok Főiskoláján a közlekedéssel kapcsolatos formatervezésre szakosodott képzőművészként. 2010-ben lépett be a vállalathoz az amerikai modellek külső formatervezéséért felelős igazgatóként, csapatával számos népszerű modellt alkottak, többek közt a nemrégiben bemutatott, vadonatúj Ford Mustangot és a Ford F-150 pickupot. 2013 januárjában Piaskowskit kinevezték a Ford Ázsia-Óceánia formatervezési igazgatójának, ekkor az ausztráliai Melbourne-ben működő Ázsia-Óceánia Dizájn Központban dolgozott, ezt követően pedig Dearbornból irányította a Ford nemzetközi formatervezési stúdióit. Mielőtt a Fordhoz csatlakozott volna, Piaskowski 2009 és 2010 között a Mercedes kaliforniai formatervezési központjának elnöke volt, ezt megelőzően pedig hat éven át az amerikai Hyundai formatervezési igazgatójaként dolgozott. Pályafutását 1990-ben kezdte a General Motorsnál, ahol több mint 12 éven át vett részt különböző márkák külső és belső formatervezési projektjeiben.

„Joel nemzetközi tapasztalata és sok termékre kiterjedő ismeretei rendkívül fontosak számunkra, hiszen ha világszínvonalú termékeket szeretnénk előállítani, akkor olyan dizájner-tehetségekre van szükségünk, akik a világ több pontján is bizonyítottak már.”  - avat be Moray Callum, a Ford formatervezési alelnöke.

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Alföld Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Alföld Autóház Kft.