A Ford elnöke visszatér ősei szülővárosába

2017. 04. 26.

William Clay Ford Jr, a Ford Motor Company ügyvezető elnöke és a Ford Motor Companyt megalapító Henry Ford dédunokája ma emléktáblát avatott fel a Ford család őseinek írországi lakóhelyén, Ballinascarthy faluban – annak emlékezetére, hogy a Ford vállalat 100 éve működik az országban.

Ballinascarthy egy apró ír falucska Corktól 40 kilométerre; innen vándorolt ki Amerikába 1847-ben Henry Ford édesapja, William Ford és családja. Később Michiganben telepedtek le, és ott született meg 1863-ban Henry Ford.

Henry Ford egész életében büszkén őrizte családja hagyományait, így nem volt számára kérdéses, hogy a Ford Motor Company első, Észak-Amerikán kívül épített, kifejezetten gyártási célokat szolgáló létesítményét felmenőinek lakóhelyére, Corkba fogja telepíteni. A Ford üzeme 1917 áprilisában nyitotta meg kapuit az ír városban.

Henry Ford így emlékezett vissza erre: “Az őseim Corkból származnak; egy olyan városból, amelynek csodálatos kikötője és rengeteg ipartelepe volt. Tagadhatatlan, hogy érzelmi okok vezéreltek (abban a döntésben, hogy Corkban épüljön fel a gyár).”

Látogatása során Bill Ford azon a fogadáson is részt vett, amit Cork város polgármestere adott 300 jelenlegi és volt Ford-dolgozó tiszteletére.

“Egyszerre izgalmas és megtisztelő élmény hazatérni Corkba, hogy megünnepeljük a Ford elmúlt 100 évét Írországban,” nyilatkozta Bill Ford. “A Fordot erős szálak kötik ehhez a városhoz; nemcsak azért, mert innen származik a családunk, hanem azért is, mert a Ford-üzem működése évtizedeken át komoly lendületet adott a környék fejlődésének.”

A Henry Ford által 1917-ben bejegyzett cég neve Henry Ford & Son Ltd. volt, és ez a mai napig is így van; ez a világ egyetlen Ford-érdekeltsége, amely a cégalapító teljes nevét viseli.

Eleinte a Fordson traktor volt a legfontosabb termék a corki üzemben, amely 1929-re a világ legnagyobb traktorgyárává fejlődött. Az üzemben emellett személyautók – többek közt a legendás T-Modell – is készültek. A Ford által világszerte legyártott T-Modellek legutolsó példánya is itt, a Cork üzemben gördült le a szerelőszalagról 1928-ban.

A gyár 1984-es bezárásáig számos más autó is készült itt, például az A-Modell, A BF-Modell, az Y-Modell, a Prefect, az Anglia, az Escort, a Cortina és a Sierra.

A Ford jelenleg minden más autómárkáénál nagyobb értékesítő hálózatot működtet Írországban, s az 52 márkakereskedés – közvetlen és közvetett módon – mintegy 1000 munkahelyet teremt az országban.


Forrás: Ford Sajtószoba


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Alföld Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Alföld Autóház Kft.