Bemutatták Amerika legújabb rendőrautóját

2015. 02. 17.
Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb darabszámban értékesített járőrautója, a Ford Police Interceptor készen áll, hogy idén nyártól újra az utcákat rója: a rendfenntartó erők szakembereiből álló Ford Rendőrségi Tanácsadó Testület észrevételei alapján megalkotott 2016-os Ford Police Interceptor terepjáró a Ford legcélszerűbb járműve .A Ford Police Interceptor terepjáró és a Ford Police Interceptor szedán a vállalat Chicago Összeszerelő Üzemében készül, és a világ számos országában kapható.


A Ford a Chicagói Autókiállításon mutatta be a 2016-os Ford Police Interceptor terepjárót, új fejezetet nyitva ezzel a négykerékhajtású modell történetében, ami jelentősen megváltoztatta a rendfenntartó testületek arculatát. 2012-es színre lépése óta a Ford Police Interceptor terepjáró látványos gyorsasággal vált Amerika legnépszerűbb járőrautójává, aminek eredményeképpen a Ford 55 százalékos részesedést szerzett az USA rendőrautó-piacán. A 2016-os Ford Police Interceptor terepjáró a rendfenntartó erők szakembereiből álló Ford Rendőrségi Tanácsadó Testület észrevételei alapján készült, hogy a rendőri szolgálat legszigorúbb követelményeinek is megfeleljen. A bűnüldözés világában létfontosságú a teljesítmény és a strapabíróság. A Police Interceptor terepjáró az amerikai piac egyetlen közepes méretű SUV elfogóautója, és az állandó összkerékhajtás a Police Interceptor modell terepjáró és szedán változatainak alapfelszereltsége.

“Police Interceptor terepjárónk a legnagyobb számban értékesített rendőrautó Amerikában, mivel egyedülálló kapcsolatot építettünk ki ügyfeleinkkel.” – árulja el Jonathan Honeycutt, a Ford rendőrautók észak-amerikai menedzsere. „A Ford Rendőrségi Tanácsadó Testület útmutatásai alapján olyan autót terveztünk, amit imádnak a járőrök.”

Ötletes felhasználók – innovatív termék
A leginnovatívabb járőrautók megalkotásához a Ford azok tanácsát kérte, akik igazán otthonosan mozognak ezen a területen. A vállalat létrehozta a Rendőrségi Tanácsadó Testületet, hogy segítségével úgy tökéletesítse és fejlessze jövőbeli termékeit, hogy azok a lehető legnagyobb mértékben megfeleljenek a szolgálatot teljesítő felhasználók igényeinek. A testület nemcsak vásárlói visszajelzésekkel segítette a Ford munkáját, hanem a termékek, programok és szolgáltatások tesztelésében is részt vett. A 2016-os Ford Police Interceptor terepjáró új orr- és farkialakítást, új fényszórókat, új műszerfalat és továbbfejlesztett elektromos rendszert kapott; ez utóbbi jóval hatékonyabban látja el árammal az elektromos berendezéseket. Az autóhoz Felügyeleti Üzemmód is rendelhető, ami jelzi a vezetőnek, ha valaki hátulról közelít a járműhöz. Ilyenkor a vezetőoldali ablak automatikusan felhúzódik, és minden ajtózár reteszel. A Ford az első autógyártó, ami ezt az innovatív technológiát kínálja. A felhasználói visszajelzéseket szem előtt tartva a Ford csomagtérajtó-nyitó gombbal egészítette ki a műszerfalat, méghozzá úgy, hogy azt az első utas is elérhesse. A rendszer lehetővé teszi, hogy a csomagtér a központi zárás után még 45 másodpercen át nyitva maradjon, így a rendőrök hozzáférhetnek az ott tárolt eszközökhöz. A mosóberendezéssel kiegészített hátsó kamera alapfelszereltség a 2016-os modellen; a kamera képe a központi műszeregységben elhelyezett 4 colos képernyőn jelenik meg. Opcióként a kép a visszapillantó tükörben is megjeleníthető. A Ford Police Interceptor terepjáró alapmotorja egy 3,7 literes V6-os blokk 304 lóerős teljesítménnyel és 379 Nm forgatónyomatékkal, de az autóhoz egy 365 lóerős, 474 Nm-es, 3,5 literes EcoBoost® V6-os egység is rendelhető, így a testületek könnyebben kiválaszthatják a feladataikhoz leginkább illő erőforrást. A Police Interceptor terepjáró széria összkerékhajtását úgy hangolták a mérnökök, hogy kis sebességnél kiváló tapadást, nagy sebesség mellett pedig jó irányíthatóságot és menetstabilitást biztosítson.

“A strapabíró futóműtől kezdve a hajtásláncok választékán át egészen az egyedi kormánymű- és sebességváltó-hangolásig a Ford Police Interceptor terepjáró minden megoldása azt a célt szolgálja, hogy az autó a rendőri munka legextrémebb kihívásaira is készen álljon.” - magyarázza el Arie Groeneveld, a Ford Police Interceptor főmérnöke.

Mindkét motort úgy kalibrálták, hogy gond nélkül helytálljanak azokon a kemény teszteken, amelyeket a Michigani Állami Rendőrség és a Los Angeles Megyei Sheriff Hivatal is elvégzett. Az autókat agresszív stílusban vezették közutakon és versenypályákon, próbára tették gyorsulásukat, fékteljesítményüket és végsebességüket, valamint azt, hogyan válnak be a sűrű városi forgalomban. Mindkét Police Interceptor modell sebességváltója különleges Elfogó Üzemmódot is kínál, amit kifejezetten a rendfenntartó testületek számára programoztak. Amikor az autó elektronikája a fékpedál kezelése, a lassulás mértéke és az oldalirányú gyorsulás adatai alapján agresszív vezetési helyzetet érzékel, a sebességváltó automatikusan kilép a normál, üzemanyag-takarékos programból, és Elfogó Üzemmódba kapcsol. Elfogó Üzemmódban a sebességfokozatok fel- és visszakapcsolása az agresszív vezetési stílust támogatja, ám ennek végeztével a rendszer visszavált az üzemanyag-takarékos működésre. A szoftvert arra hangolták, hogy alkalmas legyen a hátramenet közben végrehajtott J-fordulóra is, amikor a jármű 180 fokban megpördül, és előremenetben folytatja útját ugyanabban az irányban. Az extrém igénybevételekre tervezett különleges hűtőrendszer mellett a Police Interceptor egyedi fejlesztésű fékrendszert is kapott, ami a tartós használat során sem mutatja a fékfáradás jeleit. A 18 colos acél keréktárcsákon ventilációs felületeket alakítottak ki a fékek hűtésére. Az autó arra készült, hogy jól bírja a rendőri munka jelentette igénybevételt; ezt a célt szolgálják a hajtáslánc erős függesztései, a megerősített segédkeret-csatlakozások, valamint az egyedi csapágyazás is. A futóműben nagyobb átmérőjű tekercsrugók találhatók. E fejlesztések eredményeképpen minden Police Interceptor modell megfelel a rendőri szolgálat legszigorúbb követelményeinek is. Még a gumiabroncsok is nagyobb terhelésre készültek, hiszen az autók néhány körzetben akár 80.000 kilométert is lefutnak évente. A Police Interceptor terepjáró önhordó karosszériájában az A-oszlop bóracélból készül, és a szerkezet merevségét a jármű teljes szélességében végigfutó, nagy szakítószilárdságú acélcső fokozza. A 2016-os modell külső és belső méretei nem változtak.

Dearbornban tervezték, Chicagóban gyártják
A világ több mint 80 országában kapható Police Interceptor terepjáró és a Police Interceptor szedán Amerika szívében, a Chicago Összeszerelő Üzemben készül. Amikor a gyár végez a szerelési alapműveletekkel, a járművek egy mérfölddel távolabbra, a Troy Design and Manufacturing üzemcsarnokába kerülnek, ahol felszerelik őket a rendőrség különleges berendezéseivel. A Troy Design and Manufacturing a Ford száz százalékos tulajdonú leányvállalata; az 5000 négyzetméteres üzemben 200 dolgozó kelti életre a Police Interceptor járőrkocsikat. A rendfenntartó szervek 125 felszereltségi csomag közül választhatnak, amelyek közt számos világítási opció, burkolat és stílus található. Az üzem munkatársai tavaly mintegy 269.000 rendőrségi kiegészítőt építettek be 36.000 járműbe, mielőtt azok megkezdték szolgálatukat a világ különböző rendőrkapitányságain. A Police Interceptor egyik legfontosabb és legjellegzetesebb berendezése a világítás és a fényhíd: a 2016-os Police Interceptor vásárlói 25 különféle mintából válogathatnak. Az új modell villanófényei jobban belesimulnak az orr- és a hátsó rész felületébe, így a járőrkocsik dizájnja letisztultabbá vált. A rendőrautó-nosztalgia előtti tisztelgésként a Ford egy fehér fénnyel villogó “wig-wag” jelzőfunkciót is beépített a távolsági fényszórók izzóiba.

A Ford Police Interceptor terepjáró további fontos technológiái:
• A Nemzeti Igazságügyi Intézet szabványai szerint III. fokozatú golyóálló lemezek a vezető- és utasoldali ajtókban

• Kézhasználat nélkül vezérelhető SYNC® információs technológia, aminek segítségével a járőrök hangutasítással kezelhetik kommunikációs- és audiorendszereiket

• Opcionális Holttérfigyelő Rendszer (BLIS®), ami a két hátsó karosszériaelem alatt elhelyezett radarokkal érzékeli a szomszédos sávokban haladó járműveket. A rendszer a külső visszapillantó tükörben felvillanó fényjelzéssel figyelmeztet, ha egy jármű belép a vezető holtterébe

• Opcionális Keresztirányú Forgalomfigyelő, ami a BLIS radarjával érzékeli a közeledő járműveket, amikor az autó lassan kitolat egy parkolóhelyről. A rendszer csak akkor működik, amikor az autó hátramenetben halad, és a keresztirányból érkező jármű három autó szélességének megfelelő távolságon belülre kerül

• Opcionális Tolatóradar, ami hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha 1,8 méteres távolságon belül akadály kerül a tolató jármű útjába

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Alföld Autóház Kft.

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Alföld Autóház Kft.